Musiikki on ollut aikojen alusta asti erittäin tärkeää afrikkalaiselle kulttuurille. Monessa länsi-afrikkalaisessa kielessä sana musiikki tarkoittaa myös tanssia. Eli aina kun kielessä mainitaan sana “musiikki”, tarkoitetaan sillä myös tanssia. Tai toisin päin.
Tanssi on vahva osa afrikkalaista kulttuuriperimää. Tanssi ja musiikki merkitsevätkin afrikkalaisille paljon enemmänkin kuin hauskanpitoa. Se on tapa tuoda yhteisöä yhteen, tapa liikkua, luoda ihmissuhteita ja yllätää perintöä. Tanssi ja musiikki ovatkin suuressa roolissa mm. Perinteisissä naimaseremonioissa, uskonnollisissa riiteissä ja mm. Hautajaisseremonioissa.
Miten afrikkalainen tanssi on levinnyt maailmalle?
Afrikkalainen tanssi on levinnyt ympäri maailman myös viime vuosikymmenien maahanmuuton – mutta ennen kaikkea – satoja vuosia sitten harjoitetun orjakaupan seurauksena. Orjatyövoima alkoi 1500-luvulla, kun afrikkalaisia Pohjois-Afrikasta ja Länsi-Afrikasta vietiin sankoin joukoin orjalaivoilla Etelä-Amerikkaan ja Karibialle.
Orjuutetut afrikkalaiset pitivät kulttuurinsa rippeistä kiinni musiikin ja tanssin avulla. Orjat kehittivät löytämistään tavaroista ja materiaaleista soittimia ja rumpuja, ja musiikkisuuntaukset kehittyivät vuosikymmenien ja vuosisatojen saatossa. Koska tanssi ja musiikki oli elintärkeä osa afroamerikkalaista kulttuuria, monet orjien jälkeläiset harjoittavat näitä tanssityylejä ja musiikkisuuntauksia edelleen säilyttääkseen yhteyden esi-isiinsä.
Vuosisatojen saatossa musiikkityyli ja tanssiperinne on kehittynyt ja muuttunut suuresti. Silti etenkin karibialainen, etenkin Jamaikalta tuttu reggae- ja dancehall -musiikkityyli ja siihen yhdistetyt tanssit muistuttavat vahvasti afrikkalaisia juuriaan.
Valitettavasti suurimmalta osaa Pohjois-Amerikkalaisia orjia oli kielletty tanssin ja musiikin harjoittaminen. Puuvillapelloilla esiintyi silti paljon laulua ja tanssia. Orjat joutuivat kehittämään huomaamattomampia tanssin ja musiikin harjoittamisen keinoja, jolloin perinteiset jalkojen poljennat ja voimakkaat heilumiset väistyivät. Orjien tanssi- ja musiikkikieltoa voidaankin pitää soulin, bluesin ja jazzin kehittymisen polttoaineena. Nykyaikaisella pop-musiikilla on siis varsin synkkä historia.
Afrikkalaisiin perinnesoittimiin sekoittui eurooppalaisia soittimia, ja gongejen, bongojen ja puuhelistimien sekaan mahdutettiin viulumusiikkia, bassoja ja jousisoittimia sekä perinteisempiä afrikkalaisia kosketinsoittimia kuten ksylofonit ja marimbat. Pohjois-Amerikkalainen afromusiikki erosi valtavasti esimerkiksi karibialta tutun musiikkityylin kanssa. Kaikesta huolimatta orjien tuoman musiikin perintö näkyy nykymusiikissa valtavasti.
Tanssin sulautuminen valtavirtaan
Vuosisatojen aikana afrotanssi on sulautunut länsimaisiin tanssityyleihin. Lantion heiluttaminen ja jalkojen rytmikäs laahaaminen ja pyörivät sekä leikkaavat kuviot ovat yleisiä tanssiliikkeitä, joita jokainen varmasti näkee yökerhojen tanssilattioilla. Pop-tanssi, tankotanssi, twerkkaus ja nykyaikaiset tanssityylit ovat kaikki saaneet vaikutuksia afrikkalaisista perinnetansseista. Afroahjo keskittyy juuri näihin perinteisiin.
Ilman afrikkalisia juuria emme kuuntelisi samanlaista musiikkia mitä radiossa nykyään soi. Emme myöskään tanssisi samalla tavalla, eikä tanssissa olisi yhtä iloista ja palavaa huumaa. Afrikasta löytyy lukuisia eri tanssiperinteitä ja -kulttuureita, joista jokainen voi ammentaa mieleisimmät piirteensä. Tärkeintä on kunnioittaa muita kulttuureita, ja nauttia yhteisöllisyyden tunteesta tanssihetkien aikana.
Afrotanssia ympäri suomen
Tutustu nyt afrotanssiin, jonka kursseja järjestetään lähes ympäri maan. Sinun ei tarvitse olla tanssimisen ammattilainen tullaksesi kurssille, myös vasta-alkajat ovat tervetulleita! Tärkeintä on nauttia tanssista ja olla matkassa avoimin mielin.
Afroahjon sivuilta löydät myös opastuksen afrikkalaiseen musiikkiin, mikäli soittimet ja musisointi kiinnostavat tanssimista enemmän. Afrotanssin- ja afromusiikin kurssit sopivat kaikille sukupuolille ja kaikenikäisille. Nautitaan rytmistä ja annetaan tanssin yhdistää meitä.