Latinotanssit ovat yhdistelmä Amerikkaa, Eurooppaa ja Afrikkaa

Latinotanssin historia

Latinotansseiksi kutsutaan Latinalaisessa Amerikassa (Väli- ja Etelä-Amerikka) syntyneitä tanssilajeja ja -tyylejä. Latinotansseista tunnetuimpia on kilpatanssit ja ryhmätanssit. kuten Cha-cha-cha, samba, rumba, paso doble, salsa, mambo, reggaeton ja muut latinotanssit. Tanssityylejä on sosiaalisia eli ryhmätansseja, joita kutsutaan myös katutansseiksi, sekä soolotansseja.

Suurin osa latinotansseista on syntynyt Etelä-Amerikassa, mutta myös karibialaisella ja väli-amerikkalaisella kulttuurilla on ollut suuri vaikutus latinotanssien kehittymiseen ja syntyyn.

Latinotanssien alkuperä on vuosisatojen takana

Latinotanssit ovat kehittyneet intiaanien, eurooppalaisten ja afrikkalaisten tanssityylien vaikutuksesta. Latinotanssien juuret ovat syvällä historiassa, sillä ensimmäisiä tanssilajeja nähtiin jo 1600-luvulla eurooppalaisten löytöretkeilijöiden takaisin Eurooppaan tuomissa tansseissa.

Kun merten yli kulkeneet löytöretkeilijät palasivat koteihinsa Espanjaan ja Portugaliin, kertoivat he alkuperäiskansojen tarinoita ja perinteitä eteenpäin. Suurimpina vaikuttajina tanssityylien muotoutumisessa osaksi kansanperinnettä olivat atsteekki- ja inka-intiaanit, joiden rituaaleista eurooppalaiset kehittivät omia tanssityylejään.

Latinotanssit kehittyivät alussa siis intiaanien ja eurooppalaisten siirtolaisten vaikutuksesta. Sen jälkeen afrikkalaiset orjat tulivat osaksi tanssikulttuurin kehitystä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Afrikkalaisia tuotiin orjalaivoilla massoittain, ja heidän mukanaan tuomansa perinteet ja kulttuuri elävät vieläkin latinalaisessa amerikassa vahvana. Tanssi sai afrikkalaisten ansiosta osakseen rytmiä ja poltetta afrikkalaisista perinnerituaalitansseista.

Sosiaalinen, läheisesti tanssittavat tanssityylit olivat aivan jotain uutta euroopasta saapuneiden löytöretkeilijöiden keskuudessa. 1600-luvun eurooppalaisissa tanssityyleissä miehet ja naiset eivät saaneet koskea toisiaan, tai edes tanssia lähekkäin. Siksi latinalaiset tanssityylit saivat hurjasti suosiota, ja ne auttoivat rikkomaan keskiajalta jääneitä tiukkoja ennakkoasenteita liittyen tanssiin ja tanssin “syntisyyteen”.

Vuosisatojen aikana nämä tanssityylit ovat kehittyneet cha-cha-chaksi, rumbaksi, sambaksi, salsaksi ja mamboksi. Tanssityylejä on lukuisia, riippuen siitä minne päin Väli- tai Etelä-Amerikkaa haluaa katsoa. Kuten Afrikankin kulttuurit, myös Etelä-Amerikassa on paljon vaihtelevia perinteitä ja kulttuurisia piirteitä.

Latinotanssin modernisaatio

Modernia latinotanssia

Latinotanssi on nykyajalle tultaessa muuttunut huomattavan paljon. Tanssityylien eroavuudet ovat sulautuneet ja osassa tansseja korostuneet, uusia tyylejä on kehittynyt paljon ja tanssit ovat valtavirtaistuneet ympäri maailman. Esim. suosittu kuntoilutanssi Zumba on saanut paljon vaikutteita latinalaisesta tanssista sen rytmiin ja askelkuvioihin. Zumbaa ei yleisesti kuitenkaan pidetä täysin latinotanssina, sillä se on vahvasti yksinkertaistettu kuntoilumuodoksi kehitetty tanssi.

Latinotanssi on levinnyt ympäri maailman globalisaation seurauksena, ja sitä voi opetella Suomessakin laadukkaiden opetusryhmien ja ohjaajien kouluttamana. Suomessa latinotansseja voi harrastaa lähes jokaisessa kaupungissa, ja opetuksen taso on hyvää. Latinotanssien opetusryhmät lähtevät liikkelle aivan perustasoilta asti, joten aiempaa kokemusta ei tanssiharrastuksen aloittamiseen vaadita. Tarvitaan vain positiivista mieltä, ja intohimoa rytmiä kohtaan!

Afrikalla on vieläkin suuri vaikutus

Vaikka lattarityylit ovatkin kehittyneet ja muovautuneet aivan uudenlaisiksi tansseiksi vuosisatojen saatteessa, sen amerikkalaisten alkuperäiskansojen sekä afrikkalaisten juurien vaikutus on yhä selkeästi havaittavissa. Afrikkalainen alkuperä paljastuu tanssien rytmistä ja liikkeistä, jolla on paljon yhtymäkohtia afrotansseihin ja afromusiikkiin.

Latinolaistanssissa hienoa on sen tuoma yhteisöllisyys, hauskanpito ja musiikin iloisuus. Parasta latinotanssissa on kuitenkin sen kulttuurillisen historian monipuolisuus ja rikkaus. Tansseja pidetäänkin kulttuurin luomisena yli rajojen, ja latino-amerikkalaiset tanssit ovat malliesimerkki siinä että yhdistämällä kolmesta maanosasta perinteitä voidaan saada aikaiseksi jotain kaunista ja loistavaa.