Top 5 kansainvälisesti tunnetuinta afrikkalaista artistia

Knaan tanssii

Burna Boy

Burna Boy on nigerialainen artisti, joka on menestynyt ympäri maailman. Musiikkityyli on afro-fuusiota, sekoitusta reggaeta, dancehallia, hip-hopia ja afrikkalaisia perinnetyylejä. Burna Boy on tullut tunnetuksi kappaleistaan Own It, jossa vierailee maailmankuulu irlantilainen laulaja-lauluntekijä Ed Sheeran. Burna Boyn musiikkia ei välttämättä edes tunnista afrikkalaistausteiseksi, sillä se on niin vahvasti sulautunut valtavirtamusiikin joukkoon. Tarkka kuuntelija kuitenkin tunnistaa afrikkalaiset perinnesoittimet, joita musiikin seasta voi erottaa.

Burna Boy on kotoisin Nigeriasta. Hän vietti lapsuutensa Ahoadassa, ja myöhemmin muutti Lagosiin Nigeriassa. Burna Boyn musiikkia on kuvailtu rohkeaksi ja moderniksi musiikkityylien ja eri mantereiden musiikkikulttuurien ristituleksi. 

Angélique Kidjo

Koko nimeltään Angélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo on beniläinen laulaja-lauluntekijä, näyttelijä sekä aktivisti. Hänet tunnetaan parhaiten erittäin monipuolisesta musiikkityylistään ja näyttävistä musiikkivideoistaan. Angélique Kidjo syntyi Ouidahissa, Benissä. Hän on Yoruba-alkuperäiskansan sukua. 

Tyyliltään Angélique Kidjon musiikki on afrpopia, afrobeatia ja yhdistelmä reggaeta, afrikkalaista perinnemusiikkia ja gospel-jazz -fuusioita.Tämän lauluntekijän tyyliä on siis erittäin vaikea laittaa perinteisten genrejen lokeroihin, sillä se yhdistää niin monia eri kulttuureita ja musiikkityylejä omaksi luovaksi tyylikseen. Kidjon musiikissa lyriikat ovat pääosin englanniksi ja ranskaksi, mutta tuotannossa esiintyy myös afrikkalaisia perinnekieliä kuten fon, yorùba, gen ja swahili.

Kidjon musiikkiin kannattaa ehdottomasti tutustua, sillä se yhdistää niin mukaansatempaavasti afrikkalaiset perinteiset musiikkityylit ja modernimman länsimaisen musiikin! Kidjo on myös tehnyt afrikkalaista perinnemusiikkia vaalivia soundtrack -kappaleita lukuisiin tunnettuihin elokuviin, kuten Blood Diamond, Ace Ventura ja Leijonakuningas 2.

Diamond Platnumz

Nasibu Abdul Juma, tunnettu taiteilijanimestä Diamond Platnumz, on Tansanialainen afropop -artisti. Hänet tunnetaan omintakeisesta bongo flava -tyylistään, joka yhdistää Tansanian perinnemusiikkia afro-popiin ja dancehalliin. Diamond Platnumzin musiikkia soikin monilla afrikkalaisilla yökerhoilla ja ympäri maailman maailmanmusiikkitapahtumissa. 

Diamond Platnumzia on monesti luonnehdittu Tansanian tunnetuimmaksi muusikoksi.

Hänellä on monia hittejä, tunnetuimpia kuitenkin “Number One” ja “African Beauty”. Nämä kappaleet laittavat taatusti tanssijalan vipattamaan, ja Diamond Platnumzin musiikki onkin afrotanssipiireissä erityisasemassa. 

Yemi Alade

Yemi alade

Yemi Eberechi Alade on Afropop -laulaja ja lauluntekijä. Hänet tunnetaan mukaansatempaavasta tyylistään, ja tunnetuin teos laulajalta on hittisinkku “Johnny”.

Kuten aiemmin mainittu, maailmankuulu Burna Boy, myös Yemi Alade on kotoisin Nigeriasta.

Aladen tyyli on sekoitus afropopia, R&B:tä ja afrikkalaista perinnemusiikkia. Kuten monet muutkin suositut afrikkalaistaustaiset artistit, Yemi Alade yhdistää länsimaisen ja afrikkalaisen kulttuurin parhaat puolet musiikissaan. Tämä artisti kannattaa checkata!

K’naan

K’naan eli Keinan Abdi Warsame on somali-kanadalaistaustainen laulaja-lauluntekijä ja rap-artisti. Hänet tunnetaan maailmalla singlestään “Wavin’ Flag”, joka oli Coca-Colan valitsema promootiokappale vuoden 2010 jalkapallon maailmanmestaruuskisoille. K’naanin musiikki on yhdistelmä somaliperinnemusiikkia, erilaisia afrikkalaisia perinnetyylejä sekä vaihtoehtoista afrorappia ja hip-hopia.

K’naan on syntynyt Kanadassa, mutta varttunut Mogadishussa. Sisällissodan lapsena K’naan oli lähellä kuolemaa montakin kertaa, ja sodan muistot näkyvät hänen tuotannossaan. Rauha ja sen tavoittelu näkyy hänen musiikkinsa sanoituksissa. Afrikkalaisen perinnemusiikin tapaan K’naanin musiikki korostaa yhteisöllisyyttä ja rakkautta. K’naan on järjestänyt monia suosittuja hyväntekeväisyystapahtumia ja hänet tunnetaan maailmanrauhan puolestapuhujana.