Hip hop on suosittu katutanssilajio, joka syntyi 1970-luvulla New Yorkissa afroamerikkalaisten keskuudessa. Hip hop-kulttuuria voidaan pitää maailmanlaajuisena ilmiönä, joka on vaikuttanut paljon 2000-luvunkin populäärimusiikkiin ja valtavirtaan Se on jatkuvasti muuttuva ja kehittyvä ilmiö, jolle ei ainakaan nykyisen suosionsa mukaan näy loppua. Tunnetuimpia tanssiliikkeitä Hip Hop -tanssista on nykyaikaisiin koreografioihin iskostunut “Running Man”, “Humpty Dance”, ja “The Prep”.
Hip hop-tanssin juuret ovat kuitenkin Afrikassa. Ilman afroamerikkalaisia ei hip hopia olisi koskaan keksitty. Siinä on myös paljon vaikutteita afrobeatista ja afrikkalaisista perinnetanssityyleistä, sillä rumpujen rytmi ja isolaatiot muistuttavat paljon toisiaan. Kuten myös afrikkalaisissa tanssityyleissä, myös hip hopissa ja sen suuntauksessa breakdancessa yhdistyvät erilaiset tanssilattiapinnassa tehtävät akrobaattiset liikkeet ja leikkaukset.
Suomessa on paljon hip hop -ryhmiä kaikenikäisille ja kaikille lähtötasoille. Hip hop -opetustunneilla tehdään monipuolisesti eri koreografisia harjoitteita, josta opetellaan erilaisia grooveja, tekniikoita ja rytmituntoa.
Hip Hop kehittyi orjuudesta
Hip hop -kulttuuri syntyi alkujaan Bronxissa, New Yorkissa afroamerikkalaisten keskuudessa. Kulttuurin synty voidaan kuitenkin johtaa paljon syvemmälle orjakaupan aikakaudelle, jolloin Pohjois-Amerikkaan tuotiin orjalaivoilla tuhansittain ja tuhansittain eri heimoista ja Afrikan alueilta. Suurin osa orjista tuotiin Pohjois- ja Länsi-Afrikasta helpon maantieteellisen sijainnin ansiosta.
New Orleans toimi alkujaan eräänlaisena sulatusuunina eri afrikkalaisten heimojen kulttuureille. Siellä syntyi 1900-luvun alussa Jazz-musiikki, joka saavutti valtavirran suosion vasta pitkälti 1950-luvun jälkeen. Jazzia voidaankin pitää hip hopin esi-isänä, sillä jazz-tanssilla ja hip hopilla on paljon yhtenäisyyksiä.
Hip hop ja sen kulttuuri
Hip hop -kulttuuria harjoitettin useimmiten jengimäisissä ryhmissä. Nämä ryhmät olivat alkujaan niin sanottuja hip hop crew -porukoita, joita sitoi esimerkiksi sama naapuruston alue yhteen. Hip hopin tunnetuin tanssisuuntaus on nimeltään breakdance. See nimettiin heti yhdeksi osaksi hip hop-kulttuuria, joka koostui breakin (breakdance) lisäksi DJ-toiminnasta, graffiti-bombauksesta, räppäyksestä ja hip-hop “street knowledgestä”, eli suomeksi sanottuna katuälystä.
Breaking ja breakdance on varmaan tunnetuin hip hop -tanssin laji, mutta myös muita suosittuja tanssityylejä harjoitettiin 1970-luvun New Yorkissa hip hop kulttuurin kehittyessä pikku hiljaa osaksi valtavirtaa ja massojen suosiota.
Locking oli The Lockers -jengin kehittämä tanssityyli, joka sisältää breakdancea kauemmin pidettyjä pysäytettyjä asentoja, joilla saadaan tanssiin enemmän rytmiä ja voimakkutta. Locking muistuttaa vahvasti Popping-tyyliä, jossa tanssijat hyödyntävät paljon jalkojen ja käsien robottimaisia liikkeitä.
Hip hop -kulttuuri on vaikuttanut myös Afrikan katutansseihin
Kun hip hop -kulttuurista on tullut nykyjään valtavirtaa räppäreiden ja nykyaikaisen rap-musiikin suosion ansiosta, on se palannut osaksi myös juurilleen Afrikkaan. Nimittäin katutanssit Afrikassa nauttivat nyt suurta suosiota hip-hopin vaikutuksesta, tunnetuimpana esimerkkinä afrobeat-tanssi ja musiikkkityyli. Afrobeatia voidaankin pitää hip hop-kulttuurin laskeutumista takaisin juurilleen, sillä nimenomaan Afrikasta kaikki on alussa lähtöisin.
Afrobeat-tanssi on rytmikästä ja tulista tanssia, jossa yhdistyvät sielukkaasti hip hopin groove ja afrikkalaiset perinnesoittimet ja perinnetanssien liikkeet sekä tyylit. Afrobeat on levinnyt myös Pohjoismaihin ja Suomeen, mutta etenkin Ruotsissa sillä on erityinen asema.
Suomessakin jotkut yökerhot ovat alkaneet pitämään afro-teemailtoja, joten ei kun tanssijalka vipattamaan ja rytmin vietäväksi!